19 oktober 2020
Hoe de keuze van het businessmodel de claims van een octrooi kan beïnvloeden….
Al jaren treed ik op als klankbord bij bedrijven die hun eerste stappen zetten in de wereld van octrooien en vanuit die hoedanigheid heb ik dan ook al heel wat patenten mogen lezen en analyseren.
Het valt me op hoe de basiskeuze WAAROM er voor een octrooi gekozen wordt, heel vaak bepaalt hoe de claims van dit patent zullen worden opgesteld.
Een voorbeeld:
Laat ons als innovatie, conform de uitdagingen van vandaag, het voorbeeld van een zuurstofverdeeltoestel nemen dat de beademing van meerdere patiënten tegelijk op een uniforme manier moet regelen. Eigen aan dergelijke innovaties, bestaat deze innovatie uit een behuizing met user centered bediening en een binnenwerk dat de technologie omvat om de zuurstof te verdelen.
we bekijken 3 opties om een octrooi te overwegen:
Bang om gekopieerd te worden, wordt snel beslist om de vinding via een octrooi te beschermen. De claims van het octrooi zullen zodanig opgesteld worden dat alle mogelijke gevallen van inbreuk kunnen bewezen worden, zodat nadien in een rechtzaak het patent als sluitend bewijs kan aangewend worden. Men start dus vanuit de visie ‘wat zal men namaken en hoe zouden we inbreuken kunnen detecteren’, en vandaaruit worden claims opgebouwd. Dergelijke octrooien zullen concrete toepassing, behuizing en binnenwerk beschrijven op een eerder visuele manier zodat inbreuk aantonen achteraf, ondersteund kan worden.
Uit fiscale overwegingen, wordt beslist de vinding te bewijzen met een octrooi om nadien fiscale optimalisaties te kunnen doorvoeren. Fiscale rulings stellen dat elke meerwaarde ten gevolge van het octrooi een korting op de belasting oplevert. Het komt er dus op neer om het octrooi zo op te stellen, dat een groot deel van de vinding een meerwaarde ondervindt door dit specifieke patent, net om de fiscaliteit te bevorderen. In dergelijke gevallen zal opnieuw de behuizing, de overall toepassing, het binnenwerk in de claims worden gecombineerd om aan te tonen dat allen een substantiële bijdrage hebben op de innovatie en er dus maximale meerwaarde kan aangetoond worden.
Schaalbaarheid is belangrijk en dus wordt er gekeken of via een octrooi groei en uitbreiding van markten (licenties) kan aangetrokken worden. Bij schaalbaarheid wordt er vooral gekeken naar het probleem dat opgelost wordt door de innovatie en in hoeverre deze oplossing ook andere toepassingen kan vinden. Het komt er hier op neer om het octrooi zo op te stellen dat het in essentie de oplossing van een probleem beschrijft en minimaal beroep doet op de concrete toepassing. Bovendien worden de claims zo opgesteld dat licenties in andere markten mogelijk wordt.
Voor het voorbeeld van het beademingstoestel, wordt focus gelegd op de technologie om de lucht gelijkmatig te verdelen en niet op de behuizing van het toestel of zijn bediening. Er wordt ook nagegaan of lucht het enige medium is dat moet verdeeld worden en indien mogelijk, wordt zelfs geopteerd om lucht of een ander medium als beschrijving te gebruiken zodat de technologie ook voor vloeistoffen zou kunnen worden ingezet.
Opmerking: voor de duidelijkheid werden de 3 opties wat uitvergroot zodat de onderlinge verschillen voldoende duidelijk worden
Elke optie heeft zijn voor- en nadelen. Vanuit mijn analyse, - ik heb al heel wat octrooien mogen lezen -, valt het me op dat de meerderheid van de octrooien geschreven worden vanuit ofwel kopieerbaarheid ofwel fiscale optimalisatie. De optie van schaalbaarheid blijkt de moeilijkste. Noch de uitvinder, noch de patent specialist slaagt er soms in deze aanpak uit de innovatie te isoleren en bijgevolg deze denkpiste te overwegen.
Het probleem bij octrooien zit hem echter in het feit dat eens je octrooi geschreven en ingediend is, je nooit meer van optie of invalshoek kan veranderen. Je hebt immers teveel elementen van nieuwheid vrijgegeven in je eerste octrooiaanvraag, waardoor een tweede versie het criterium van nieuwheid nooit meer kan halen.
Als innovator en specialist in schaalbaar denken, gaat uiteraard mijn voorkeur naar optie 3 om schaalbare en economisch rendabele octrooien te schrijven. En waar relevant, in combinatie met een modelbescherming om de look van de behuizing te beschermen.
Daarom ontwikkelde ik een Lean Patent Canvas om bedrijven, starters, en bedenkers te doen nadenken over de schaalbare waarde van hun idee. Met deze canvas leer je het probleem en de oplossing te abstraheren van je concrete eerste toepassing om van daaruit verder aan de groei van je vinding te werken.